Dieta při průjmu
Trápí-li vás průjem, je především nesmírně důležité hodně pít a doplňovat do těla potřebné vitamíny i minerály, které se v důsledku špatně fungujícího trávení z těla rychle ztrácejí. K pití se doporučuje především:
- neperlivá a neslazená voda
- slabý černý nebo zelený čaj, bylinkové čaje
Zcela nevhodné jsou jakékoliv perlivé nápoje, limonády, cokoli s kofeinem, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkohol, který podporuje odvodnění organismu. V případě nedostatečného přísunu živin a tekutin totiž hrozí nemocnému – obzvláště při silném nebo dlouhodobém průjmu – rychlá dehydratace, která může pacienta ohrozit na životě.
Velmi důležité je také správné složení stravy, protože je nutné uvědomit si, které potraviny může nemocný jíst a které nejsou příliš vhodné, či dokonce mohou pacientovi uškodit. Strava při průjmu bývá proto velmi často omezena nejrůznějšími dietními opatřeními.
Co jíst při průjmu?
Dieta při průjmu se řídí několika dobrými radami. Z počátku onemocnění je vhodné přísun potravin maximálně omezit až k hladovce a následně jíst pouze malé porce, ale zato častěji (nejlépe 5x a vícekrát denně). Co se konkrétních potravin týká, pak u každého typu existují vhodné a nevhodné druhy jídla:
VHODNÉ | NEVHODNÉ | |
Zelenina |
Vařená a dušená (mrkev, petržel, dýně) |
Nadýmavá, syrová a sterilovaná (zelí kapusta, květák, paprika, rajčata) |
Ovoce |
Dobře vyzrálé, nenadýmavé (strouhaná jablka, banán) |
Nezralé a kyselé, se zrníčky a bobtnající (rybíz, angrešt, kiwi, maliny, jahody, třešně, švestky) |
Pečivo |
Bílé pečivo (rohlíky, housky, toustový chléb) |
Celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo (koláče, koblihy, buchty, müsli) |
Mléčné výrobky |
Netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry |
Plísňové a zrající sýry, šlehačka, mléko |
Maso a uzeniny |
Libové maso bohaté na draslík a sodík (kuřecí, krůtí, králičí, ryby, vepřové), z uzenin šunka |
Uzeniny, tučná masa (vepřový bůček, krkovice, kachna, husa, zvěřina, slanina, paštiky, vnitřnosti) |
Vejce |
Vařená |
Míchaná a smažená |
Tuky |
V malém množství máslo nebo rostlinné tuky do hotových pokrmů |
Smažená jídla, přepálené tuky, tučná jídla |
Koření |
Zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, sůl |
Ostré koření (pepř, čili, paprika, směsi koření na grilování, pečení, do gulášů, hořčice) |
Ostatní |
Brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky, noky |
Žvýkačky bez cukru a cukrovinky |
Celkově pak platí při průjmových onemocnění zásady, kdy je dobré ze stravy po dobu trvání potíží vyřadit veškeré nadýmavé a špatně stravitelné potraviny, omezit ovoce a mléčné výrobky, tuky, cukry a ostré koření.
Po prvotní fázi hladovky z počátku onemocnění je dobré začít pacientovi podávat nejprve masové vývary, rýži, banány a podobné, na trávení nenáročné potraviny. V případě, že průjem odeznívá a nemocný nemá problém s trávením těchto druhů potravin, můžete do jídelníčku postupně přidávat další potraviny uvedené v tabulce.